OPIS ZAWODU
Cukiernik potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia w produkcji wyrobów cukierniczych, magazynować surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze wie, jak rozliczać przyjętych i wydanych surowców, organizować własne stanowisko pracy oraz stanowiska pracy podległych pracowników. Wie, jak sporządzać półprodukty i wyroby cukiernicze, robić dekoracje wyrobów cukierniczych.
MIEJSCA PRACY
Cukiernik może pracować m. in. w:
cukierniach,
hotelach,
halach produkcyjnych,
sanatoriach,
lodziarniach,
kawiarniach,
restauracjach,
firmach ciastkarskich, cukierniczych,
prowadzić własna działalność gospodarczą.
WARUNKI PRACY
Cukiernik będzie pracować w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza, zarówno indywidualnie jak i grupowo, w większości na stojąco, średnio 9 godzin zarówno w dzień jak i w nocy, w dni wolne od pracy, w specjalnym ubraniu roboczym (biały fartuch i czapka lub czepek) posiadając aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej. Cukiernik pracuje średnio 9 godzin dziennie. Czas pracy w większości wypadków jest stały. Praca może odbywać się zarówno w dzień, jak i w nocy. Cukiernik pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedzielę i święta.
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
Sprawność fizyczna, sensomotoryczna, dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu, dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa, zmysł artystyczny, wyobraźnia i myślenie twórcze, szczegółowość, cierpliwość, opanowanie, staranność, dokładność, spostrzegawczość, umiejętność pracy w zespole.
GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?
Branżowa Szkoła I Stopniaw Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów,
Branżowa Szkoła I Stopnia w Zespole Szkół Nr 1 w Żyrardowie, ul. Bohaterów Warszawy 4,
96-300 Żyrardów,
Branżowa Szkoła I Stopnia im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56, 96-300 Żyrardów.
OPIS ZAWODU
Piekarz to zawód, którego przedstawiciel prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Zgodnie z recepturą przygotowuje on ciasto i dodatki.
MIEJSCA PRACY
Piekarz może pracować m. in. w:
piekarni,
cukierniach,
prowadzić własną działalność.
WARUNKI PRACY
Praca piekarza ma charakter samodzielny lub zespołowy - współdziała z innymi pracownikami. Czas pracy to około 8 - 9 godzin dziennie i może przebiegać w systemie zmianowym, praca jest wykonywana głównie w godzinach nocnych, a także w święta i dni wolne. Piekarz musi nosić ubranie robocze - czysty biały fartuch, czapkę lub czepek. Zagrożenia wiążące się z wykonywaniem tego zawodu to: uczulenia, głównie układu oddechowego i skóry, spowodowanego substancjami chemicznymi i pyłami. Ponadto piekarze pracują z gorącymi urządzeniami i ostrymi narzędziami, co może być przyczyną poparzeń oraz urazów w wyniku skaleczenia. Natomiast nadmierny wysiłek fizyczny podczas pracy (dźwiganie worków z mąką), mogą powodować bóle pleców, nóg, ramion oraz urazy w wyniku przeciążenia układu mięśniowo - szkieletowego.
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
Od piekarza oczekuje się następujących cech: zdolności szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem, miłej aparycji, życzliwości i uprzejmości, wysokiej kultury osobistej. Niezbędna jest też dokładność oraz zdolność do koncentracji i dbałość o czystość i higienę.
Osoba wykonująca ten zawód powinna posiadać następujące sprawności sensomotoryczne: koordynację wzrokowo – ruchową, ostrość wzroku, rozróżnienie barw, rozróżnienie smaków, zręczność, szybki refleks.
GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?
Branżowa Szkoła I Stopnia w Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów,
Branżowa Szkoła I Stopnia w Zespole Szkół Nr 1 w Żyrardowie, ul. Bohaterów Warszawy 4,
96-300 Żyrardów,
Branżowa Szkoła I Stopnia im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56, 96-300 Żyrardów.
OPIS ZAWODU
Technik techologii żywności to zawód związany z żywieniem człowieka. Zawód ten pozwala poznać tajniki produkcji artykułów spożywczych, cukierniczych oraz planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Technik technologii żywności posiada niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Technik technologii żywności potrafi opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek.
W zawodzie technik technologii żywności wyodrębniono dwie kwalifikacje:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
MIEJSCA PRACY
Technik technologii żywności może pracować m. in. w:
zakładach cukierniczych,
zakładach przetwórstwa spożywczego jako technolog żywności lub kierownik średniej zmiany
piekarniach,
restauracjach i kawiarniach,
instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności,
laboratoriach analizy żywności,
stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
WARUNKI PRACY
Technik technologii żywności zazwyczaj pracuje w systemie trzyzmianowym, także w weekendy i święta. W zależności od stanowiska pracy jest narażony na zmienną temperaturę powietrza, nieprzyjemne zapachy, śliskie, mokre podłoże, duże natężenie hałasu (cukrownie), duże zapylenie powietrza (młyny, cukrownie), duża wilgoć (mleczarnie). Dlatego istnieje ryzyko występowania chorób zawodowych. Technik technologii żywności pracuje najczęściej w pozycji stojącej i wymagane jest od niego noszenie ubrania roboczego, a czasami reprezentacyjnego, sporadycznie ochronnego (w tym specjalistycznego).
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
Komunikatywność, umiejętność pracy w zespole, umiejętność utrzymania porządku i higieny pracy, chęć rozwoju, skrupulatność, dokładność, komunikatywność, sprawność sensomotoryczna, podzielność uwagi, wyobraźnia przestrzenna, wyobraźnia, twórcze myślenie, samokontrola, odporność na stres, cierpliwość, empatia, niezależność, umiejętności techniczne.
GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?
Technikum im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56,
96-300 Żyrardów.
DALSZA EDUKACJA
Technik technologii żywności może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach.
W rozwoju dalszej kariery w zawodzie szczególnie przydatne będą kierunki: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.
Pn | Wt | Śr | Czw | Pt | Sob | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |