Kiedy szkoła osiąga sukcesy, notowana jest „Brązową Tarczą” w rankingu Perspektyw, uczniowie od kilku lat regularnie wyjeżdżają na praktyki do Czech, Austrii i Grecji – można spocząć na laurach? Zapewne wielu odpowie, że tak. Jednak nie dyrekcja Zespołu Szkół Nr 3 w Wiskitkach.
Technikum hotelarskie w Wiskitkach mimo, że ma dopiero 10 lat może pochwalić się nie lichym dorobkiem. Największym sukcesem są oczywiście absolwenci, którzy doskonale odnajdują się nie tylko na lokalnym rynku pracy. Niektórzy osiągnęli sukces za granicą. Świat jednak nie stoi w miejscu, a branża hotelarska jest niezwykle dynamiczna. Czas zatem na innowacje. Przysłowie głosi, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jednak za kilka lat to „lepsze” stanie się „dobrym” i znowu nadejdzie czas szukania nowych pomysłów. To jest właśnie rozwój. Od nowego roku szkolnego w Technikum Hotelarskim Zespołu Szkół Nr 3 w Wiskitkach pojawią się dwie atrakcyjne innowacje – barista i kelner. Od teraz absolwenci dodatkowo będą mieli dwa fachy więcej w ręku.
Barista posiada wiedzę o różnych gatunkach kaw, jej jakości, sposobach przygotowywania i podawania - umie odpowiednio dobierać proporcje składników, zna różne metody parzenia, potrafi się rozeznać w różnych gatunkach mleka i umie serwować napoje na wiele sposobów. Barista potrafi dobrać odpowiednie gatunki kawy, aby powstał napój zgodny z oczekiwania klienta, dopasowany do podawanej potrawy.
To nie wszystko. Dobry fachowiec potrafi także przygotować kawy artystyczne, które poza zaletami smakowymi, intrygują również wyglądem. Dzięki baristom parzenie i podawanie kawy z czynności prozaicznej urosło do rangi sztuki. Sztuka ta zakodowana jest we wzorze 4 M - la miscela, la maccinodosatore, la macchina, la mano (z włoskiego: mieszanka, młynek, maszyna-ekspres, manualne umiejętności – ręka baristy).
Z taka wiedzą absolwenci z Wiskitek śmiało mogą ruszyć na podbój Włoch. Podobną sztuką jest zawód kelnera. Tu jednak zadaniem jest zbudowanie trwałej autentycznej relacji z klientem. Do lamusa przeszło przekonanie, że kelnerzy tylko podają menu, przynoszą potrawy i dbają o wygląd stołu. Kelner jest najczęściej wizytówką restauracji czy hotelu. To on buduje wizerunek. O tym szybko przekonają się przyszli uczniowie wiskickiego technikum, którzy trafią na praktyki do nowego partnera szkoły Hotelu Afrodyta Business SPA.
Jak widać szkoły powiatu żyrardowskiego dobrze przygotowały się do nowego roku szkolnego 2018/2019. Innowacje pedagogiczne, nowe inwestycje, remonty i wyposażenie pracowni oraz bibliotek. Wszystko zaś spina doskonale przygotowana kadra pedagogiczna i fantastyczna atmosfera. Dobre szkoły są naprawdę blisko, a rekrutacja do nich rusza już 10 maja. Elektroniczny nabór prowadzony jest pod adresem https://nabor.pcss.pl/zyrardow/