Treść strony

KELNER

OPIS ZAWODU

Kelner jest pośrednikiem w kontaktach między kucharzem a gościem restauracji, a jego główną rolą jest dbałość o dobre samopoczucie i zadowolenie klientów lokalu. Do najważniejszych zadań zawodowych kelnera należy przede wszystkim przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, a także serwowanie im potraw i napojów.

MIEJSCA PRACY

Kelner może pracować m. in. w:

lokalach gastronomicznych,

salach bankietowych,

pensjonatach,

gościńcach,

firmach cateringowych,

bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej.

 WARUNKI PRACY

W pracy kelnera dominuje forma pracy zespołowej, która wiąże się z intensywnymi kontaktami z ludźmi. Czas pracy nie powinien przekraczać 8 godzin dziennie jednak godziny pracy mogą być zmienne. Kandydaci do pracy w tym zawodzie muszą się liczyć z pracą w weekendy i święta. Kelnera obowiązuje noszenie firmowego stroju.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU

Od kelnera oczekuje się następujących cech: zdolności szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem, miłej aparycji, życzliwości i uprzejmości, wysokiej kultury osobistej. Niezbędna jest też dokładność oraz zdolność do koncentracji i dbałość o czystość i higienę.

Osoba wykonująca ten zawód powinna posiadać następujące sprawności sensomotoryczne: koordynację wzrokowo – ruchową, ostrość wzroku, rozróżnienie barw, zręczność, szybki refleks.

GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?

Branżowa Szkoła I Stopnia w Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów,

Branżowa Szkoła I Stopnia w Zespole Szkół Nr 1 w Żyrardowie, ul. Bohaterów Warszawy 4, 96-300 Żyrardów,

Branżowa Szkoła I Stopnia  im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56, 96-300 Żyrardów.

KUCHARZ

OPIS ZAWODU

Kucharz zajmuje się sporządzaniem, według ustalonych norm i receptur kulinarnych, różnych potraw, ciast, napojów i deserów z surowców i produktów spożywczych, w pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych oraz przedsiębiorstw zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

 MIEJSCA PRACY

Kucharz może pracować m. in. w:

w restauracjach,

w hotelach,

w barach,

na stołówkach i punktach gastronomicznych,

w sanatoriach i domach wczasowych,

w jadłodajniach,

na statkach i wycieczkowcach,

w firmach cateringowych,

prowadzić własna działalność gospodarczą.

WARUNKI PRACY

Miejscem pracy kucharza są pomieszczenia kuchenne. Uciążliwa w tym zawodzie może być utrzymująca się przy kuchni wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza i hałas spowodowany pracą urządzeń. Kucharz utrzymuje najczęściej kontakty z pomocnikami i kelnerami np. udziela rad czy konsultuje listę przygotowanych dań. Kucharz odpowiada za wyposażenie kuchni,
za bezpieczeństwo i zdrowie ludzi, którymi kieruje i za ich pracę. W pracy obowiązuje go ubranie robocze, a przy szczególnych okazjach reprezentacyjne. Czas pracy to 8 godzin dziennie i może przebiegać w systemie zmianowym oraz w niedzielę i święta.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU

Od kucharza oczekuje się następujących cech: podzielności uwagi, samodzielności, zdolności szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem, miłej aparycji, życzliwości i uprzejmości,. Niezbędna jest też dokładność oraz zdolność do koncentracji i dbałość o czystość i higienę.

Osoba wykonująca ten zawód powinna posiadać następujące sprawności sensomotoryczne: koordynację wzrokowo – ruchową, ostrość wzroku, rozróżnienie barw, rozróżnienie smaków, zręczność, szybki refleks.

GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?

Branżowa Szkoła I Stopnia w Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów,

Branżowa Szkoła I Stopnia w Zespole Szkół Nr 1 w Żyrardowie, ul. Bohaterów Warszawy 4, 96-300 Żyrardów,

Branżowa Szkoła I Stopnia  im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56, 96-300 Żyrardów.

PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ

OPIS ZAWODU

Pracownik obsługi hotelowej wykonuje prace związane z przygotowaniem hotelu do przyjęcia gości oraz prace pomocnicze w części gastronomicznej obiektu, wykonuje prace porządkowe na terenie hotelu oraz prace pomocnicze związane z należytym utrzymaniem terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu.

MIEJSCA PRACY

Pracownik obsługi hotelowej może pracować m. in. w:

hotelach,

ośrodkach wypoczynkowych,

uzdrowiskach,

pensjonatach,

gościńcach,

schroniskach,

firmach cateringowych,

kwaterach prywatnych,

bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej.

 WARUNKI PRACY

W pracy pracownika obsługi hotelowej dominuje forma pracy zespołowej, która wiąże się z intensywnymi kontaktami z ludźmi. Czas pracy nie powinien przekraczać 8 godzin dziennie jednak godziny pracy mogą być zmienne. Kandydaci do pracy w tym zawodzie muszą się liczyć z pracą w weekendy i święta. W niektórych miejscach pracy obowiązuje noszenie firmowego stroju.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU

Od pracownika obsługi hotelowej oczekuje się następujących cech: umiejętności pracy w szybkim tempie, odporności emocjonalnej, samokontroli, umiejętności nawiązywania kontaktu z ludźmi, umiejętności podejmowania szybkich decyzji, rzetelności, sumienności, spostrzegawczości, łatwości porozumiewania się w mowie i piśmie.

Osoba wykonująca ten zawód powinna posiadać następujące sprawności sensomotoryczne: koordynację wzrokowo – ruchową, ostrość wzroku, rozróżnienie barw, zręczność, szybki refleks.

 GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?

Branżowa Szkoła I Stopnia w Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów.

TECHNIK HOTELARSTWA

OPIS ZAWODU

Technik hotelarstwa planuje i realizuje usługi w recepcji, obsługuje gości hotelowych, rezerwuje usługi hotelarskie, koordynuje wydawanie posiłków dla gości hotelowych, nadzoruje utrzymanie czystości w jednostkach mieszkalnych hotelu, organizuje usługi dodatkowe dla gości: imprezy okolicznościowe, wycieczki krajoznawcze, spotkania biznesowe, pokazy.

W zawodzie technik hotelarstwa wyodrębniono dwie kwalifikacje:

HGT.03 - obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

HGT.06 - realizacja usług w recepcji.

MIEJSCA PRACY

Technik hotelarstwa może pracować m. in. w:

hotelach,

ośrodkach wypoczynkowych,

uzdrowiskach,

pensjonatach,

gościńcach,

zajazdach,

schroniskach,

firmach cateringowych,

biurach podróży,

kwaterach prywatnych,

bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej,

prowadzić działalność gospodarczą.

 WARUNKI PRACY

W pracy technika hotelarstwa dominuje forma pracy zespołowej, która wiąże się z intensywnymi kontaktami z klientami. Czas pracy nie powinien przekraczać 8 godzin dziennie jednak godziny pracy mogą być zmienne. Kandydaci do pracy w tym zawodzie muszą się liczyć z pracą w weekendy i święta. W niektórych miejscach pracy obowiązuje noszenie firmowego stroju.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU

Od technika hotelarstwa oczekuje się następujących cech: umiejętności pracy w szybkim tempie, odporności emocjonalnej, samokontroli, umiejętności nawiązywania kontaktu z ludźmi, umiejętności podejmowania szybkich decyzji, rzetelności, sumienności, podzielności uwagi, spostrzegawczości, łatwości porozumiewania się w mowie i piśmie.

Osoba wykonująca ten zawód powinna posiadać następujące sprawności sensomotoryczne: koordynację wzrokowo
– ruchową, ostrość wzroku, rozróżnienie barw, zręczność, szybki refleks.

GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?

Technikum im. Marii Skłodowskiej - Curie w Wiskitkach, ul. Tadeusza Kościuszki 25, 96-315 Wiskitki,

Technikum w Mszczonowie, ul. Ługowa 13, 96-320 Mszczonów.

 DALSZA EDUKACJA

Technik hotelarstwa może kontynuować naukę na studiach. W rozwoju dalszej kariery w zawodzie szczególnie przydatne będą kierunki związane z turystyką np.: turystyka i rekreacja, hotelarstwo, zarządzanie lub komunikacja.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

OPIS ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia, bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono dwie kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

 MIEJSCA PRACY

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować m. in. jako:

koordynator (manager) ślubny,

szef kuchni,

manager zakładu gastronomicznego,

organizator imprez okolicznościowych,

mistrz sztuki kulinarnej,

pracownik firmy cateringowej,

doradca w zakresie prawidłowego żywienia,

organizator usług cateringowych,

pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej.

 WARUNKI PRACY

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować indywidualnie lub w zespole w różnych miejscach branży gastronomicznej. Praca może odbywać się w systemie zmianowym, niekiedy pod presją czasu w długotrwałej pozycji stojącej, przy wysokiej temperaturze powietrza, zapachach i oparach. Technik żywienia i usług gastronomicznych pracuje w dni wolne od pracy. Zawód ten wymaga posiadania aktualnego oświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz niekiedy specjalnego ubrania roboczego (bluza, zapaska, czapka).

 PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU

Komunikatywność, spostrzegawczość, kreatywność, cierpliwość, życzliwość i otwartość, dokładność, zmysł estetyczny, wysoka kultura osobista, samodzielność, asertywność, wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny, gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami, umiejętność pracy pod presją czasu, sprawność fizyczna, sensomotoryczna, dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu, dobra koordynacja wzrokowo - ruchowa, umiejętność pracy w zespole.

GDZIE ZDOBĘDZIESZ ZAWÓD?

Technikum im. Karola Dittricha w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie, ul. Legionów Polskich 54/56, 96-300 Żyrardów.

 DALSZA EDUKACJA

Technik żywienia i usług gastronomicznych może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach.
W rozwoju dalszej kariery w zawodzie szczególnie przydatne będą kierunki: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka.

Kalendarium

Kalendarz

«wrzesień 2024»
PnWtŚrCzwPtSobNd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Planowane wydarzenia:

Brak wydarzeń w wybranym okresie

Banery

Banery

Zarząd Powiatu

Stopka

Dane adresowe:

Starostwo Powiatowe
96-300 Żyrardów
ul. Limanowskiego 45
NIP: 838-16-10-589
REGON: 750151250

Godziny pracy urzędu:

Dzień Godzina
poniedziałek:  8.00 - 16.00
wtorek:  8.00 - 16.00
środa:  8.00 - 17.00
czwartek:  8.00 - 16.00
piątek:  8.00 - 15.00

 

Kontakt telefoniczny:

Dział
Numer tel
Centrala telefoniczna  +48 46 856 61 00
Biuro obsługi – kancelaria  +48 46 856 61 65
Sekretariat Zarządu  +48 46 856 61 22
Biuro Rady  +48 46 856 61 51

 

E-mail:
starosta@powiat-zyrardowski.pl
starostwo@powiat-zyrardowski.pl

Inspektor Ochrony Danych Joanna Trusińska

tel.: 22 350 01 40, iod@powiat-zyrardowski.pl

Nasz powiat

  • mapa powiatu żyrardowskiego
  • Żyrardów
  • Mszczonów
  • Puszcza Mariańska
  • Radziejowice
  • Wiskitki